Skip to main content

A Hole In The Plan

For the last sixty years the only way to enter the cellar has been through this outdoor access.
Ever since we first looked at this house back in May we decided to add a staircase from the dining room to the cellar. Having an interior staircase would allow the lower level to be counted as part of the house, adding another 450 square feet. And easy access to the basement will allow us to move the washer and dryer out of the dining room and into a new basement laundry room. We turned in our building permit application yesterday and 24 hours and $58 later we have the approval to cut the hole for the basement (plus a some other structural changes that we will get to later).

When we got home tonight our dining room looked like this.
And now it looks like this
You may have noticed that the staircase hole is in the way of both the side door and the doorway between the living room and dining room. The only way to access the bedrooms and bathrooms is by going through this doorway and through the kitchen. So having a hole in the only path through the house is kind of an inconvenience. Our solution to the hole in the floor was to add a hole in the wall. This screen separates the living room from the bedroom hallway.
We removed the screen and ripped out the wall to create a doorway. Opening this part of the wall was part of the long-term plan so we won't have to repair it later.
Now that the hole is cut we can start work on the stringers and get some stairs built.

Comments

clammyblog said…
I'm not surprised it was easy to get a permit, Butte is into holes in a big way.

Popular posts from this blog

Master Bedroom Finished

The master bedroom in our house has never been anything special.  In fact, the only reason the front bedroom was called the master is that it is slightly larger than the other bedroom.  Lacking a bathroom or any special features, there was nothing master-ish about it. The room was long, but narrow, less than 10' wide. The closet took up most of the limited wall space so there were few options for dresser placement.  We replaced the casement window with single hung windows which brought a lot more natural light into the room.  Last summer we began our first floor remodel and we finally made some real changes to the floor plan.  After gutting the bedroom I framed in a new walk-in closet for the bedroom and moved the adjoining coat closet to the hallway wall.  The new layout shortened the bedroom by a few feet, but the new closet layout allowed more storage and wall space for the room.  However I neglected to take any more photos until after we finished the room, so let's jump f…

Laundry Room Before & After

Three years ago the laundry room was just a messy corner of the basement. We turned one wall into a large utility closet which made for a smaller laundry room, but left it looking cleaner. Eventually the little room got a new window, lights and insulation. A few weeks later the room was finished.  The floor tile was a clearance find for $.57 per sq ft.  We bought it three years ago and have moved the boxes at least a dozen times over the last three years.
 Last year I debated buying a premade laundry room sink and cabinet from Costco but balked at the $299 price tag.  Instead we bought cherry cabinets from craigslist, a sink and faucet from Restore and I built the countertop out of sheetformica.  Total cost $245.
The pattern on the formica can hide just about anything. That $245 price tag also includes the cabinet on the other side of the room over the freezer.  I had LED undercabinet lighting leftover from the kitchen.  I had to buy an $8 power supply from Amazon but it was worth it …

Family Room Before and After

When we bought the house the basement was classified as unfinished. The previous owners had made a haphazard effort to convert some of it into living space, but the carpentry was so bad that you would have to be drunk to consider it livable. From what we have heard about the previous owners drunk was probably how the work was done. Anyway, this space at the bottom of the stairs was used as two bedrooms; one directly in front of you and the other through the door to the left. We moved the bedrooms to the far corner of the basement so they could share an egress window well and used the two bedrooms as one large media room. The tray ceiling hides the pipes for the radiant floor heat and also distracts the eye from the beam running down the middle of the room. While we needed the tray in in one spot for practical reasons running it all the way around the room created a nice visual effect. The basement stays comfortably warm from the radiant heat for the 1st floor but we also added a ga…