Skip to main content

Our Fourth House

Our fourth home reminded me of a comment from the Simpsons, "Who wants another bite of banality?" That pretty much sums up this 1978 ranch home.  It wasn't what we wanted for style, location, etc, but the price was right.
After
Back Before - The back of the house was as ugly as the front, maybe even a little worse
After - Not photoshopped, just neat evening light.
  Living Room Before
After - Removing the between the kitchen and around the stairwell really opened up the space.
 Dining Room Before -This was just a small space between the kitchen and living room
Dining Room After - It's still not a large space, but it's more clearly defined and has less traffic.  We replaced the chairs with stools to maximize the space.
Kitchen Before - So much ugliness packed into 72 sq ft
Kitchen After - Almost twice the space and much more functional
Bathroom Before - Kermit green is never an attractive color.
Bathroom After
 
Master Bedroom Before
Master Bedroom After
Spare bedroom before
Spare Bedroom After
The basement was partially finished but we had to tear down the drywall and correct the layout.  This is the "den" at the bottom of the stairs.
Family Room After- We removed the wall between the office and family room to open up the space.
 Office Before - The most finished space in the basement was still very poorly done.
Office After- We converted the office into half of the family room.
Future bathroom - Plumbing in place but unusable.
Bathroom After - Light, bright and modern
Laundry room - Before
Laundry Room After
Storage room - Future Office and Bedroom
Bedrooms 3 & 4 are mirror images of each other and share an egress window well.



Comments

The Ely House said…
I really like the finishes you did on your third home- you are brave! These houses look like a lot of work!

Popular posts from this blog

Sold

We sold our house last week.  This may come as a surprise since the house wasn't even for sale. We weren't planning to move.  Everything in the house was designed with the idea that we would be living here for years.  But sometimes God makes it abundantly clear that He has other plans.  In the course of just a few days Luke was offered a chance to move to his company branch in my hometown and we met a family looking for a house in our neighborhood.  And now our house is under contract.
Closing is scheduled for mid-July so I will have a little time to recover from having the baby, but until she arrives I've been packing up all our non-essentials.  We have already started looking for our next home; maybe it will be a home we get to enjoy for decades.  We'll just have to wait and see.

Getting Ready For The Next Big Thing

Even while we were working on finishing the laundry rooms we are gathering the last of the materials for the another big project : the kitchen. It's hard to get a good feel for our kitchen/dining room without seeing it in person. However, I'll do my best to let you see what we are planning. When we bought the house the kitchen/dining room was accessed from the living room through this arch. The doorway between the living and dining room was enlarged to 9' and we added stairs to the basement. You can see that the new stairs took up most of the narrow dining room space. Our dining room is now only 3' wide.The kitchen has not changed much since moving in. We bought a fridge and stove but their pretty stainless steel finish doesn't make up for the many, many deficiencies in the kitchen.
Even if we ignored the lack of dining space the kitchen is deeply flawed. The cabinet bases are maple but someone decided they would look better with 1/8" oak veneer glued over the…

Family Room Before and After

When we bought the house the basement was classified as unfinished. The previous owners had made a haphazard effort to convert some of it into living space, but the carpentry was so bad that you would have to be drunk to consider it livable. From what we have heard about the previous owners drunk was probably how the work was done. Anyway, this space at the bottom of the stairs was used as two bedrooms; one directly in front of you and the other through the door to the left. We moved the bedrooms to the far corner of the basement so they could share an egress window well and used the two bedrooms as one large media room. The tray ceiling hides the pipes for the radiant floor heat and also distracts the eye from the beam running down the middle of the room. While we needed the tray in in one spot for practical reasons running it all the way around the room created a nice visual effect. The basement stays comfortably warm from the radiant heat for the 1st floor but we also added a ga…